Spar på varmeregningen

Er man borger i Danmark, befinder man sig i den tempererede klimazone. Det vil sige at vi oplever dage med temperature over 10 grader, men samtidig også har dage hvor temperatuen er under 3 grader.

I sommeren behøver vi derfor sjældent at skrue op for varmen, da temperaturen ikke giver behov for det. Dette ændrer sig dog i vintertiden hvor opvarmning af huset bliver en nødvendighed for de fleste danskere.

Varmeregningen er derfor typisk en del større i vintertiden, sammenlignet med resten af året og det er svært at lave om på. Dog kan man forsøge at spare så meget som muligt på varmeregningen, hvilket både er gavnligt for husstandens økonomi, men også for miljøet.

En billigere varmeregning vil nemlig både betyde et større økonomisk råderum for den enkelte husstand, kombineret med en mindre Co2 udledning af gasser op i jordens atmosfære.

Brug kun varme når det er nødvendigt

Det lyder meget ligetil, men for enormt mange danske husstande er det en aktuel problemstilling at varmen kører når det ikke er nødvendigt. Det gælder blandt andet i arbejdstimerne hvor visse husstande efterlader varmen kørende på fuld blæs, hvilket er højst unødvendigt når der ikke er nogen hjemme alligevel. Det samme gælder om natten hvor det udelukkende er soveværelserne der har behov for opvarmning, da resten af husets rum ikke bliver brugt om natten.

Man smider således penge direkte ud af vinduet når man lader varmen køre for fuld blæs når det ikke er nødvendigt. Ved at justere varmeforbruget så det kun køre når det er nødvendigt, kan man altså barbere betydelige procentdele af varmeregningen.

Sørg for at dit hus er optimalt isoleret

Der hvor det virkelig bonger, er hvis du får isoleret huset optimalt således at huset bliver rustet til at kunne holde varmen selv, i så høj grad som overhovedet muligt. Dette er typisk den nemmeste, hurtigste og billigste måde at spare på varmeregningen, og så er den oven i købet effektiv.

Er dit hus ikke optimalt isolereret bør du få det efterisoleret. Ved at få dit hus efterisoleret, forstås det at du får lagt isoleringen om så den er så god som mulig. Det kan for eksempel være at dine rør ikke er godt nok isoleret, eller at din bolig mangler udvendig isolering. Begge scenarier vil i hvert fald være skadelige for dit hus evne til at holde på varmen, hvilket resulterer i at du får en større varmeregning.

Ifølge HOFOR, som forsyner adskillige danske byer med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling, kan en husstand med 8 meter uisolerede rør, spare omkring 1100 kroner årligt.

Isolerer man disse uisolerede varmerør, vil det varme vand i røret, således kunne bibeholde varmen langt bedre end førhen, da rørene blev udsat for mere kulde.
Det lyder som en besværlig opgave, men det er faktisk ganske nemt at isolere sine varmerør, og så er det endda billigt.

Du skal blot måle op hvor mange meter rør du ønsker at isolerer, og derefter købe isolation og tape i en passende mængde. Isoleringen fås i rørskåle som skal monteres med tape og/eller ståltråd ude på rørene og derved forhindrer dem i at blive udsat for kulde. Det er en simpel proces som man ikke behøver at nødvendigvis behøver at være en gør-det-selv type for at kunne udføre.

Som førnævnt er det endda en billig proces, hvor slutprisen er afhængig af rørrenes størrelse. Har man vandrør med dimensionerne 18x20x100 millimeter, ligger prisen på ca 30 kr. pr. meter.

Er der derimod tale om vandrør med dimensionerne 42x30x100 millimeter ligger prisen dog omkring 60 kr. pr. meter. Har man således 8 meter uisolerede vandrør, vil prisen således ende på ca. 240 kr. eller ca. 480 kr., hvilket ikke er mange, og som gerne skulle tjene sig ind på længere sigt, som resultat af en billigere varmeregning.

Tag koldere bade

Man bruger meget varme på at opvarme vandet når man bader, så hvis man skruer ned på vandtemperaturen når man bader, vil det kunne ses på varmeregningen. Tager man decideret kolde bade vil det give dig en besparelse på varmeregningen, samtidig med at det er sundt for din krop.

Kolde bade er eksempelvis blevet bevist at hjælpe mod stress, hjælpe med vægttab og forbedre blodcirkulationen. Du får således ikke blot en økonomisk gevinst ved at tage kolde bade, du vil også kunne mærke det på dit helbred.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.