En traditionel opsparing er i likvider. Likvider er penge du har kontant. Måske du har en opsparing under sengen, eller den mere traditionelle, i banken.
Hvordan du gemmer dine opsparinger er ikke det vigtige. Det vigtige er at du mister penge, når du ikke rør dine likvider. Hvis du har 100.000 kr. stående på en opsparing og du lader dem stå i 12 måneder. Året efter vil der stadig stå 100.000 kr. på kontoen. Hvis du er heldig har du fået 0,2% i rente. Det giver dig 200 kr. i renteindtægter. Du har derfor, hvis man ser sort hvidt på det, flere penge. Sandheden er bare at det har du ikke. Du har færre.
Her er et sjovt regnestykke:
Du har 100.000 kr. stående på en konto i 12 mdr.
Rente indtægterne er 200 kr. (0,2%)
Du har derfor 100.200 stående på kontoen i 13.md.
Det er ikke mere værd. Her er hvorfor:
Du glemmer inflationen. En faktor som gør at alt bliver dyrere. Penge bliver derfor mindre værd. År efter år kan du købe færre ting for dine 100.000 kr. Alt bliver dyrere. Danmark har et inflationsmål på 2%. Vi stræber derfor efter at alt skal være 2% dyrere. Hvis vi derfor opnår det mål, så er dine 100.000 kr. ikke længere 100.000 kr. værd. De er faktisk 2% mindre værd. De er derfor ca. 98.000 kr. værd. Det er ikke penge du direkte har mistet. Du vil heller ikke kunne mærke det. Inflationen er på en måde usynlig. Vi ser og mærker den ikke, den er der bare.
For sjov skyld: lad os sige du i stedet sætter dine 100.000 kr. ind på Nordnet.dk. Du vælger hvilken som helst aktie. Det er ligegyldigt. Bare udpeg en. Når du har gjort det, så husk dette: De sidste 20 år er aktiemarkedet gennemsnit steget med 8%. Det går fremad.
Der er en chance for at du har valgt en aktie, der trækker gennemsnittet ned, men chancen for at du har valgt en aktie som er steget er altså størst, når du venter i minimum 12 måneder. Det er et faktum. Jo længere tid du venter, jo mindre bliver usikkerheden. Dvs. hvis du kun investerer i én måned, så er risikoen høj, men hvis du investerer i 20 år, så er risikoen minimal.